Vitamín B12 je jedním z nejdůležitějších vitamínů, který hraje jednu z hlavních rolí při metabolismu v každé naší buňce.
Je to hvězda mezi vitamíny, neboť jsou prokázány jeho protirakovinné účinky. Je ten, kdo stojí za naší soustředěnou koncentrací a dobrou pamětí. Ten, kdo dokáže zmírnit křeče i v čase menstruace. Navíc se podílí na snižování hladiny Homocysteinu.
Jeho příjem ve stravě a v doplňcích je nutný, protože naše tělo ho nutně potřebuje a naše játra jsou jeho skladovací základnou. O játrech si přečtěte tady
V naší tělní spíži se nachází asi 2 miligramy vitamínu B12. Denně ho tělo spotřebuje okolo 2,5 mikrogramů.
Za kritický nedostatek vitamínu B12 se považuje, pokud jeho hladina klesne o 10 %. K tomu může dojít, pokud zhruba zhruba na 2 měsíce snížíme jeho příjem ve stravě.
Nedostatek mohou mít vegetariáni, vegani a viteriáni, ale také pokud onemocníme gastritidou, pankreatitidou, Crohnovou chorobou, ulcerozní kolititidou – a to i když budeme mít vitamínu B12 ve stravě dostatek.
Jak se může projevit nedostatek Vitamínu B12?
- Psychické problémy (strach a úzkost, problémy s učením, s pamětí a koncentrací)
- Nemoci kůže a vlasů (ekzémy, dermatitida, mykózy, apod.), bledost pokožky se žlutým probarvením
- Závratě a nevolnost (třeba při chůzi po schodech)
- Vyčerpanost a bolesti svalové – může dojít až ke svalové paralýze
- Nevysvětlitelná únava
- Těžká anémie – chudokrevnost (nedostatečné okysličování krve způsobuje nedostatek Vitamínu B12 a kyseliny listové)
- Trávicí těžkosti a nechutenství – případně až ztráta chuti
- Mravenčení – brnění v končetinách, hlavně v nohách a rukách (může dojít k porušení myelinových obalů našich nervů)
- Problémy s očima – změny ve vidění
- Infarkt a mozková mrtvice – zvýšením hladiny homocysteinu se zvyšuje riziko těchto příhod.
- Alzheimerova choroba – bylo zjištěno, že až 70 % lidí s Alzheimerem má nedostatek vitamínu B12.
Vitamín B12 (kobalamin) obsahuje vzácný Kobalt – důležitý prvek pro biologickou aktivitiu. Je nevyhnutelně potřebný pro produkci genetického materiálu pro naše DNA a RNA, ale taky pro myelin, který vytváří ochrannou vrstvu okolo našich nervů.
Z jakých přírodních zdrojů máme šanci Vitamín B12 získat?
- hovězí a kuřecí játra, hovězí svíčková, jehněčí maso
- z ryb – losos, makrela, sardinky, tuňák, pstruh, sleď
- organický jogurt, mák, čerstvé mléko, vejce, sýr, droždí, rostlinná mléka (sojové, madlové, kokosové)
- červená řepa, sezam, lískové oříšky, klíčky, kysané zelí, řasy Noni, Spirulina, Chlorella.
No a pak taky z doplňků, jako v naší poradně doporučovaného produktu Homocystein Vitality, který ho v rámci komplexu vitamínů ke snižování či udržování optimální hladiny homocysteinu také obsahuje ve snižovací variantě 500 mikrogramů/tableta a v udržovací variantě 100 mikrogramů/tableta.
Z naší poradny Vás odešleme ke zjištění hladiny Homocysteinu a doporučíme tu správnou dávku vitamínů (včetně B12), které Vám pomohou Homocystein usadit do těch správných hranic.